Slavodobitnici Sinjske alke kroz povijest, komplet od 12 razglednica

SLAVODOBITNICI SINJSKE ALKE

12 slavodobitnika, po izboru Vbora Barača svjedoče 300-godišnju tradiciju naroda Cetinskog kraja.
3>12 razglednica 14,5 x 10,5 cm.

Cijena kompleta je 40 kn
+ poštarina 4,5 kn.

Udruga Turističke stranice, Gorice 101a, Zagreb, IBAN HR3723600001102367068, Zagrebačka banka

Crkva Gospe Sinjske

U Cetini pod „V’sinjem“ , knez Nelipić, 1357., sagradio je franjevcima samostan i crkvu sv. Marije Kad su osmanski osvajači 1715. opljačkali Cetinsku krajinu, uništili tvrđavu Kamičak i opustošili Zagoru, vojnička posada i nekoliko franjevaca s Gospinom slikom se povukla u sinjsku tvrđavu. Posljednji juriš je bio 14. kolovoza uoči blagdana Velike Gospe. Nadmoćnija osvajačka vojska neobjašnjivo se povukla. Narod je bio uvjeren da im je pomogla Majka Božja za njezinog blagdana!
Crkva Gospe Sinjske

Povijest Sinjske alke

Te davne 1715. “narod Cetinske krajine porazio je osmanlijsku vojsku koja je pokušala osvojiti Sinjsku tvrđavu, da im osigura nesmetan prolaz u Europu.

Potpuno svjesni veličine pobjede, Sinjani su osnovali vitešku igru “Sinjsku alku” kao uspomenu na junaštvo pradjedova, ali i kao poticaj mladima da čuvaju ratoborni duh branitelja protiv neprijatelja. To je natjecanje u plemenitosti, poštenju i radu. Tijekom višestoljetne tradicije Alka se utkala u narod, postala nositelj narodnog ponosa, nadahnuće u pričama i pjesmama, slikama, skulpturama i skladbama.
U znak priznanja za poticanje domoljublja i očuvanje povijesnih i kulturnih vrijednosti, Sinjska alka je 1979. proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije godine.
Sinjska alka

Pravila Sinjske alke

Alka je pojedinačno viteško nadmetanje u kome može sudjelovati najmanje 11 i najviše 17 alkara. Alkar, u punom trku mora proći trkalištem dužine 160 m, (do 12 sekundi) te pokušava kopljem pogoditi središte malog željeznog kruga, alke. Visina alke je 3,32 m, mjerena od njezinog središta do zemlje. O postavljanju i visini brinu “namještač alke” i njegov pomoćnik.
Pravila Sinjske alke

kontakt
o nama
Tresli su ga potresi,mijenjale se države, nametali su mu tuđe jezike, vjeru i običaje, ali Sinj je uvijek bio snažan i prkosan. Već 300 godina svake godine u kolovozu Sinj obilježava Viteškom alkarskom igrom godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima

Prvi spomen nogometa

U selu Gardunu pokraj Trilja nađen je nadgrobni spomenik sedmogodišnjeg rimskoga dječaka Gaja Laberija koji u ruci drži kuglu ukrašenu mrežasto povezanim šesterokutima, simbol prave kožnate lopte, smatra se čvrstim dokazom da se prvi nogomet u Europi igrao baš u Cetinskoj krajini. Lopta u dječakovoj ruci neodoljivo podsjeća na današnju nogometnu loptu. Nadgrobna ploča uzidana je danas u pročelje zgrade u Sinju, u Vrličkoj ulici.

Nogomet se igrao u Gardunu u krugu rimskih vojnika i sinova uglednika, ali je igra originalno ilirska te su je Delmati igrali davno prije dolaska rimske vojske. Nigdje na prostoru Rimskog Carstva, osim u Gardunu, nije pronađen nikakav uzorak ili lik povezan s ovom igrom. Službeno glasilo najviše svjetske nogometne organizacije, FIFA NEWS, u svom broju 71 iz 1969. godine je otkriću amatera arheologa Josipa Bepa Britvića posvetilo naslovnicu uz naslov Arheologija i nogomet. FIFA tvrdi da je otkriće u Sinju važno za arheologiju i nogomet.
Prva nogometna utakmica na svijetu